top of page
IMG_8894.jpeg

NY I LUND

Lund som studentstad

Lund är en av Sveriges största studentstäder och har varit just en studentstad sedan mer än 350 år tillbaka. Universitet är en stor del av staden och i Sveriges studenttätaste stad finns det massor av saker att hitta på. Oavsett om man intresserad av att idrotta, spexa eller ha en rolig utekväll så har Lunds studentliv något att erbjuda. Bland annat händer det mycket saker kring nationerna, det finns många trevliga parker där människor samlas och det finns ett rikt kulturliv. En annan fördel med Lund är att det är lätt att ta sig överallt, vilket med fördel görs på cykel, samtidigt som det är nära till kontinenten.

AF1.jpeg

AF-Bostäder

AF är södra Sveriges största studentbostadsstiftelse och har cirka 6000 bostäder på sina 20 bostadsområden i Lund. När du har fått ditt antagningsbesked har du något som kallas novischförtur, vilket gör att du har förtur på cirka 900 bostäder som är reserverade för nyantagna studenter. Ställ dig i kön direkt för att inte missa denna förtur. 

https://www.afbostader.se

Hyra i andrahand

När det kommer till andrahandsuthyrning finns det många sidor att söka boende, nedan hittar ni några exempel på de vanligaste. Ett andrahandskontrakt kan gälla för både lägenhet-, korridorsrum eller som inneboende. En bra sak att tänka på är att fråga runt så mycket som möjligt och låta alla få veta att du söker boende, ofta känner någon någon som skall hyra ut. 

https://bostad.blocket.se/

https://www.facebook.com/groups/458545794323070

https://bopoolen.nu

Boende

Att hitta boende i Lund är inte alltid så lätt. Du har däremot en stor fördel som student och det löser sig alltid i slutändan. Nedan har vi samlat lite tips på boendelösningar som förhoppningsvis kan vara en hjälp på vägen.

mhk1.jpg

MHK

MHK eller Michael Hansens Kollegium som det heter ligger nära LTHs campus och hyr ut korridorsrum samt ett fåtal lägenhet. MHK är en stiftelse vilket innebär att de har en egen bostadskö som du kan ställa dig i redan nu.

https://www.mhklund.se

hk2.jpg

Nationer

Även nationerna har bostadslösningar för sina medlemmar. Det finns både lägenheter och korridorsrum, vilka brukar vara populära bland Lunds studenter. Genom att jobba inom nationernas respektive verksamheter kan du få förtur i deras bostadsköer, även som ny i Lund. Mer information om boende på nation finns på nationernas egna hemsidor (se längre ner på sidan) och på Studentlunds hemsida. 

https://www.studentlund.se

lkf1.jpg

LKF

LKF är Lunds kommuns eget bostadsbolag och de erbjuder hyresrätter i hela kommunen. De har rätt långa kötider, men avgiften är låg så det kan oavsett vara värt att stå i kön som du bör ställa dig i så snart som möjligt. Vissa av LKFs områden är några av de mest eftertraktade i Lund.

https://www.lkf.se

368666071_611271761190145_4261285639964934415_n.jpg

K2A

K2A studentbostäder erbjuder nybyggda studentlägenheter i Brunnshög och vid LTH. De har en kostnadsfri studentbostadskö och fokus på hållbara, moderna boenden. 

https://k2a.se/studentbostader/?location=lund

NATIONER

Nationerna har huvudsakligen hand om den sociala verksamheten utanför studierna. De anordnar nattklubbar, pubar och sittningar av olika slag. Utöver det erbjuder de som tidigare nämnt boende, olika idrotter, spex och stipendier, för att nämna några. Det finns 12 nationer som är medlemmar i Akademiska föreningen och de är namngivna efter Svenska städer och landskap. I dag spelar dock inte den geografiska aspekten någon större roll. Genom att gå med i Studentlund och bli medlem i en nation får du tillgång till alla nationers aktiviteter, vilket är en stor del av Lunds studentliv.

Lunds-transparent-3.0-1.png

Lunds Nation

vgvapen-circle.png

Västgöta Nation

Krischan.png.png

Kristianstad Nation

HL-1.png.png

Hallands Nation

HB-Vapenskold_2.0-800x800.png

Helsingkrona Nation

Rityta-1.png

Malmö Nation

BL-logga-800x800.png.png

Blekingska Nationen

Kalmar-Nation-1-800x800.png.png

Kalmar Nation

og.png

Östgöta Nation

SSK.png

Sydskånska Nationen

goteborgs-nation-800x800.png.png

Göteborgs Nation

og.png

Wermlands Nation

Lunda-ordlista

Med tiden har språk utvecklats med nya komplicerade ord. Det ska nämnas att staden Lund har Sveriges äldsta akademiska traditioner. Redan på medeltiden har det funnits lärosäten i Lund vilket inneburit att en del ord, som med de olika språken, vuxit fram genom åren. Här har vi samlat ihop viktiga ord för att ni ska kunna ta er fram i Lund och inte se ut som en förvirrad höna när dessa orden kommer fram i några diskussioner.

Ön Øn

Ö i sjön Sjøn där det bl.a. finns en fin kiosk som man kan göra ännu finare genom att måla den blå.

Akademisk kvart

En senareläggning av alla tider med en kvart infördes på den tiden då studenter i regel inte hade egna fickur. Istället förlitade man sig på kyrkklockors slag varje hel timme. I Lund bodde så gott som alla i domkyrkans närhet och när de då hörde att dess klocka slog exempelvis åtta slag var det dags att gå hemifrån och ändå kunna hinna i tid till föreläsningen. Efter klockan 18 gäller dubbelkvart. Klockan 18 betyder alltså 18.30 osv. Skulle det stå 18.. betyder det att aktiviteten börjar exakt (18.00). OBS! Tentor börjar alltid prick. Krångligt och besvärligt...

Arkad

Årlig arbetsmarknadsmässa som anordnas av Teknologkåren.

CSN

De som är ansvariga för att du i slutet av varje månad är tvungen att gå på nudeldiet.

Förr

Se Bättre.

Gasque

Både en sittning och en lokal i kårhuset där man kan ha tenta eller sittning.

Bättre

Se Förr.

Kaffe

Det svarta guldet och din väg till examen.

Kortbetalninig

Swish is The way I wanna pay.

Lundagård

Park i centrala Lund bredvid domkyrkan där bl.a. Nollelördagen äger rum.

Lopthet

LTH:s äldsta byggnad som numera används som festlokal.

Nolla

En förstaårsstudent som inte genomgått nollning och deltagit i slutcermonin på Nollegasquen.

Nation

Organisationer som anordnar pubar, bruncher m.m. samt står för en del studentbostäder.

Novischförtur

Förtur för förstaårsstudenter på vissa av AF Bostäders bostäder.

Novisch

Förstaårsstudent i Lund, du med andra ord.

Teknologmössa

En mössa som teknologer bär vid högtidliga tillfällen, t.ex. nollegasque. Mössan som är vit på sommaren och marinblå på vintern har en tofs där spagater är fästa. Spagaternas färg visar vilket program studenten läser och antalet indikerar årskurs. Mössan får absolut inte användas förrän den är indrucken.

Tenta

Se Ångest.

Phadder

En person som svarar på alla dina frågor som rör Lund, LTH och V-sektionen.

Phøset

Gruppen som anordnar nollningen.

Rama

Skjutsa någon på sin cykel.

Sektion

Det finns totalt 11 sektioner på LTH. Dessa kan bestå av ett eller flera program och bedrivs helt av studenterna för studenterna. Du är medlem i V-sektionen (kan vara bra att komma ihåg)

Sittning

Middag i studentsammanhang. Ibland med tema och ibland med finare klädsel.

Sjön Sjøn

Sänka mellan Mattehuset och E-huset som är fylld med något som vissa påstår en gång var vatten, men som de flesta påstår alltid har varit någon slags avgrundsvätska. I sjön Sjøn ligger ön Øn.

Skånska

Underbar dialekt som du av praktiska skäl bör lära dig.

Spex

Kortare scenframträdande.

Studiecentrum

Samlingsplats för alla teknologer på LTH-området. Här finns bokhandel, studieplatser, datorer, skrivare och lunchrestaurang/café.

SVL, Studievägledningen

Till SVL kan du vända dig om du får problem med studierna, behöver vägledning eller om du vill läsa någon annan kurs på sidan t.ex. dynamisk dragspelsmekanik.

Tegeltorget (TT)

Området utanför V-huset med plats för grill och häng. Före detta "Hagen”.

TLTH

Teknologkåren vid LTH

Utskott

Olika verkställande delar på sektionen. Några exempel; Sexmästeriet håller på med festarrangemang, Informationsutskottet sköter bland annat hemsidan och allmän information och Cafémästeriet sköter cafét.

V-café

Sektionens egna café, där en femkrona lätt förvandlas till en kopp kaffe.

Ångest

Se Tenta.

Checklista för dig som är antagen

Som nyantagen student är det svårt att hålla koll på allt som skall göras. Du kommer att bli uppringd av någon som läser det program som du läser för att få lite mer information kring nollningen och din första tid i Lund, men det kan vara skönt att kunna läsa sig till en del information också. Här finns en liten checklista som vi har sammanställt och som förhoppningsvis kan vara till hjälp.

1

Tacka ja till din plats

Detta gör du på antagning.se.

3

Börja leta bostad 

Registrera dig först och främst på AF Bostäder för att inte missa novischförturen.

5

Registrera dig på utbildningen

Detta är även ett krav för att kunna söka CSN. Läs mer här.

7

Kolla upp schemat för din mottagningsvecka

Nedan finns schema för respektive program på sektionens mottagningsveckor länkade.

Väg och Vatten   Lantmäteri   Brandingenjör

9

Fixa ett passerkort

Ditt LU-kort kommer fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Numera fungerar även kortet som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek. Du får hjälp med detta första dagarna på plats.

11

Gå med i Studentlund

Så att du kan bli medlem i en nation.

13

Folkbokför dig på din nya adress

​

2

Svara ja på det digitala uppropet som sker på Canvas

Mer info här.

4

Aktivera ditt studentkonto

Läs mer här!

6

Ansök om studiemedel på CSN

Detta gäller för dig som planerat att ta studielån eller studiebidrag. Läs mer på CSNs hemsida.

8

Skaffa böcker

När du är registrerad på dina kurser brukar den som är kursansvarig publicera en kurslitteraturlista. Det kan dock vara bra att inte skaffa böckerna alldeles för snabbt heller då det i vissa fall bara är något kapitel som skall läsas ur en viss bok.

10

Gå med i Teknologkåren

För att kunna gå på evenemang som sektionen anordnar. Brukar också göras på plats.

12

Skaffa en cykel

Det blir väldigt mycket lättare att ta sig runt, framförallt under nollningen.

bottom of page